Välkommen till

Fältjägarens Jakt & Kennel

MER ÄN 6,3 MILJONER BESÖKARE HAR HITTILLS BESÖKT OSS

Copyright: 2011-2019 Fältjägarens Jakt & Kennel 

Tillvaratagande av Viltskinn


Jag kommer här att visa hur man bereder sina egna skinn,

Ni får följa med från skottet tills skinnet är färdigt att antingen lägga på golvet eller hängas på väggen

Jag kommer att visa er steg för steg anvisningar på hur jag gör.

Det går säkert att göra på andra sätt men detta har visat sig fungera hur bra som helst.


Besök oss på Facebook eller Instagram för dom  snabbaste nyheterna

Här kan ni se hur jag behandlar dessa två Grävlingar i en steg för steg anvisning

Om du följer anvisningarna så kommer du att lyckas med ditt skinn

Skinnen kommer att beredas med en produkt som heter:

TTI:S Skinnberedningskitt

Klicka på bilden för att komma till produktens leverantör där du köper ditt eget skinnberedningskitt



















Alla extra tillbehör du behöver köper du av  Z-aim.com.  Jag har lagt direktlänkar till alla produkter som jag använder

Kostnad per Grävling 110:- inkl skinnberedningskittet som räcker till ett flertal skinn, salt, sandpapper och vetemjöl.

Arbetskostnad är inte inräknad





Dessa två Grävlingar kommer att pryda sin plats när dom är färdig behandlade.


Grävlingskinnen är ett av dom vackraste skinnen som kan pryda en vägg enligt mig


Jag sätter en ära i att skinnen skall se perfekta ut när dom väl är klara.


Så här gör jag nu.





Innan jag gör något annat så ser jag

till att lägga Grävlingarna i ett vattenbad

för att få bort allt grus och skräp ur pälsen.

Jag lägger i vanligt tvättmedel för att lösa

upp eventuella blodrester som kan

finnas på pälsen.  Här får Grävlingarna

ligga i c:a en timme och därefter

sköljer jag av dom 2 til 3 omgångar

innan dom får ligga och

torka i en timme.

Grävlingarna ligger i kallt vatten


Speciellt på Räv och Grävling som är grävande är det viktigt att man sköljer

pälsen så att man försöker att få bort så mycket som möjligt av grusen som

sitter i pälsen eftersom grusen kommer

att göra dina knivar hopplöst slöa


 







Nu är Grävlingarna tvättade och dom

har fått torka i c:a en timme.


Det är nu det verkliga jobbet börjar.


Ta god tid på dig så allt allt blir rätt

från början. Det är oerhört svårt

att rätta till ett fel i efterhand.







Detta är verktygen jag kommer

att använda


Engångshandskar

Avbitartång

Scalpell


Detta är allt som behövs för

att flå Grävlingarna på ett riktigt sätt


Här sen ni dom grundläggande snitten


Från nos rakt ner till slutet av svansen

Skär runt anus


Bakbenen:

Från trampdyna rakt över till andra

sidans trampdyna

Frambenen:

Exakt samma som på bakbenen.


I detta steg är det oerhört viktigt att

snitten du lägger blir så raka som möjligt

Försök att undvika att få taggiga kanter


Tänk på att om du snittar fel så går det inte

att rätta till det i ett senare skede

Så här skall det se ut


Raka och rena snitt


Undvik att skära hål i djuret


Nu återstår det svåraste av allt.


Klorna skall givetvis sitta kvar på pälsen och dom klipps av i sista leden


Var försiktig så att du verkligen får med läppar, ögonbryn och öron när du arbetar.


Ha inte för brått nu, utan lägg all tid du behöver för att det skall bli

så bra som möjligt








Klorna skall sitta kvar på skinnet










Bägge Grävlingarna är nu flådda

och redo för nästa steg i processen



Nu är det dags för tvätt av skinnen


Skinnen tvättas i tre omgångar och

givetvis så sköjs dom emellan

tvättarna så att dom blir helt rena.


Jag använder vanligt tvättmedel i vattnet

Kallt vatten


Se till att alla eventuella blodrester är

borta på pälssidan av skinnet eftersom

dom annars kommer att synas

när skinnet är färdigt









Nu är det dags för skrapning


Detta är det jobbigaste momentet

av arbetet


Alla kött och fett rester skall

skrapas bort


Observera "SKRAPAS BORT"


Det bästa sättet för att få skinnet så rent

som möjligt är att använda en riktig skinnskrapa. Den jag använder finns

att köpa hos Z-aim.com och är

av storlek 8.


Tänk på att det är viktigt att du skrapar av

kött och på skinnet och inte skär av det.

Så fort du skär finns det risk för skador

på skinnet


Lägg skinnen på en bräda så blir det enklare

att skrapa dom.


En skinnskrapa är inte vass och man skall aldrig slipa en skinnskrapa.




När skrapningen är avklarad

så är det dags för den avslutande

tvättningen, eftersom skinnet inte kommer

att tvättas mer efter detta så måste

skinnet nu vara helt fritt från smuts

och eventuella blodfläckar.

Skinnet kommer bara att sköljas av i ett senare skede för att få bort överskottet av salt.

Fläckar som eventuellt finns

kvar på pälssidan av skinnet efter tvätten kommer att synas så tvätta tills skinnet

är helt rent.

I denna tvättningen så använder jag

mig av ett fettlösande tvättmedel och kallt vatten för verkligen lösa upp torkat blod







Efter avslutad tvättning så får skinnen

hänga på tork ett par timmar.


Skinnen får inte torka utan dom skall

vara fuktiga på den så kallade köttsidan.




När skinnet är uppspänt är det

dags för saltning av skinnet


Jag använder mig av vanligt

jodfritt grovsalt.

Det är viktigt att saltet täcker varje

del av skinnet, se till att få in salt överallt

i tassar, svansen,  näsa osv.


Snåla inte med saltet utan det skall

vara ett rejält lager salt som skall ligga och arbeta sig in i skinnet.

Kontrollera skinnet dagligen och fyll på

med nytt salt på dom ställen där det har

börjat tunnas ut.


Skinnen kommer att ligga så i minst

en vecka


När skinnet har hängt på tork så är

det dags att spänna upp det på en skiva.

Använd riktiga aluminiumstift istället för

spik som kan ge fula rostmärken

på skinnets baksida



Det är viktigt att hela skinnet spänns ut.

Se till att tassarna och svansen är helt öppna annars kommer dom surna.

Använd gott om stift när du spänner

upp ditt skinn


Dom stiften jag använder säljs av

Z-aim.com






Skinnen har nu legat i salt i en vecka


Nu är det dags för nästa skrappning av skinnen.


Var försiktig vid benen och sidorna eftersom skinnet inte är speciellt tjockt där.

Det är lätt att man drar sönder skinnet


Man behöver inte lägga speciellt mycket kraft  vid denns skrapningen eftersom saltet nu har trängt in i skinnet och ser till att fett och andra rester släpper lätt


Dom mörka partierna på skinnet visar var skinnet är tunt



Så ser skinnet ut efter skrapningen



Efter skrapningen av skinnet är det dags

att tvätta bort överflödigt salt.

Skölj skinnet ett par gånger så att saltet försvinner så mycket det bara går


Låt skinnet torka några timmar innan nästa steg.






Nu är det dags att arbeta in salt i skinnet igen.


Det skall inte vara något tjockt lager salt denna gång


Arbeta in saltet i skinnet med fingrarna.

Saltet kommer att smälta relativt fort.


Se till att hela skinnet får salt eftersom det är en del av den fortsatta beredningsprocessen

för skinnet.


Eftersom skinnet har varit saltat innan räcker det att det ligger 10 - 15 minuter innan nästa process börjar.






Så här skall skinnet se ut när saltet har arbetats in i skinnet


Medans skinnet ligger och drar in saltet

så är det dags att tillreda beredningspastan


Tillsammans med beredningskittet så medföljer det en beskrivning hur bladningen skall ske



Dags är nu dags att lägga på beredningspastan.


Pastan läggs på skinnsidan av djuret och inte på pälssidan.


Se till att pastan täcker hela skinnet

ända ut i kanterna. Se till att pastan kommer in överallt på djuret annars kan den inte verka.


Den pastan som kommer att fastna i håren runt kanterna är lätt att borsta av när den har torkat.






När pastan är pålagd är det dags att täcka skinnet i plast.


Det är viktigt att det blir helt lufttätt.


Om det kommer in luft någonstans så kommer beredningspastan att torka och

då blir det till att börja om


Skinnet skall nu ligga så här i 48 timmar








Skinnet har nu legat i beredningspastan i

48 timmar och det är  dags att skrapa bort

all pasta






Det enklaste sättet är att använda

skrapan som medföljer i paketet.

Skrapa med den rundade sidan av skrapan

Skrapa bort så mycket pasta som

möjligt från skinnet.

Använd papper för att ta bort pastan vid

nos, öron, klor.








Så här skall skinnet se ut

när pastan är borttagen.

Den tunna hinnan som syns på skinnet kommer att försvinna i ett senare skede


Dags att olja in skinnet


Använd den medföljande oljan.


Jag värmer upp oljan i ett vatten bad

till c:a 65 grader

Obs: Oljan får inte koka


Olja in hela skinnet, se till att du får in oljan

överallt.


Vänta 3 - 4 timmar och gör om likadant igen

Glöm inte värma upp oljan innan andra oljningen


Låt torka 2 - 3 dygn




När oljan har har dragits in i skinnet så är det dags för skrapning av skinnet igen.

Skrapa med den halvmåneformade sidan på den medföljande skrapan.

Var försiktig när du skrapar dom tunna partierna av skinnet så det inte går hål.

Ta det försiktigt vid tassar och öron

Skrapningen görs av två olika  anledningar.


1: Dom sista resterna av fett och hinnor försvinner nu


2: Du sträcker ut skinnet så det får rätt form

och blir mjukt.







Om du gjort allt arbete riktigt så kan du nu rulla ihop skinnet som en kudde.


Nu återstår det endast lite slipning

av skinnet för att få det mjukt och fint







Första slipningen gör jag med

storlek 40 på slippappret


Använd en slipkloss så går det lättare


Skaka av pälsen efter slipningen








Dags för andra slipningen




Denna gång använder jag

storlek 100 på pappret






Dags för sista slipningen

Sista slipningen gör jag bara för

att få skinnet helt mjukt och lent


Storlek 180 på pappret denna gång


Det räcker att ta lite lätt på skinnet bara







Så här skall skinnet se ut på

baksidan efter slippningen


Denna bilden är förstorad för att bättre visa.


Dom svarta prickarna är hårrötterna


Om ni slippar bort dom kommer håret

att släppa och skinnet blir förstört












Sista steget



Borsta skinnet medhårs för att

få bort damm

OBS : Borsta ej mothårs


Trimma kanterna för att få ett snyggt skinn

Enklast trimmar du med en skarp sax


Skinnet går att torka av på hårsidan med en lätt fuktad handduk














Du har nu ett skinn att vara stolt över där du gjort allt från skott till ett färdigt skinn att lägga på golvet eller hänga på väggen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera